Liv och död i Pompeji

söndag 01 dec

Teatern / Folkets Hus

Kategori: Utställning
Tid: 17:00 - 19:00
Plats för 400
Pris: 175.00 SEK
Arrangör: Motala Convention Centre
 
Detaljer

Liv och död i Pompeji - världens första museiutställning på bio visas på Folkets Hus och Parkers biografer.

En exklusiv, expertguidad tur från den helt utsålda specialutställningen på British Museum, med en unik inblick i vardagslivet i den blomstrande industristaden Pompeji och den lilla kuststaden Herculaneum innan katastrofen år 79, då båda städerna utplånades vid Vesuvius utbrott.

British Museums chef Neil MacGregor guidar genom denna fascinerande utställning, med hjälp av fördjupningar och utvikningar av ledande exporter. Tack vare musik, poesi och ögonvittnesskildringar, blandat med filmade avsnitt från Pompeji och Herculaneum av idag, får vi en levande bild av de två berömda städerna under Romarriket.

Presscitat om utställningen
"Inget jag någonsin sett eller last berättar historien så som British Museums utställning." -Telegraph

"Detta majestätiska evenemang påminner förhoppningsvis världen om att Pompeji inte är någon slags billig turistattraktion, utan världens mest välbevarade och levande vittnesbörd från mänsklighetens förflutna." - The Guardian

"Denna utställning ger en övergripande bild av ett komplext samhälle... Vi får se glimtar av invånarnas sinne för humor, får förståelse för deras drömmar och hopp... får se vad de försökte rädda undan den oundvikliga katastrofen." The Times


Mer om utställningen
Denna utställning är den första någonsin på British Museum om Pompeji och Herculaneum. Den är resultatet av ett nära samarbete mellan de arkeologiska institutionerna i Neapel och Pompeji, och sammanför 450 fascinerande föremål, både sånt som nyligen upptäckts och tidigare omtalade fynd. Många av föremålen har aldrig visats upp utanför Italien. Utställningens unika fokus är de romerska hemmen och människorna som levde i städerna.

Både städerna Pompeji och Herculaneum och stora delar av omgivningen i Neapelbukten i södra Italien begravdes på bara ett dygn av Vesuvius katastrofala vulkanutbrott år 79. Livet i båda städerna utplånades, samtidigt som de bevarades under askan, ända tills de återupptäcktes närmare 1 700 år senare. Utgrävningarna av städerna har gett en fantastisk inblick i livet under romarriket.

På grund av deras olika läge begravdes Pompeji och Herculaneum på olika sätt av utbrottet, vilket har påverkat hur fynden bevarats i respektive stad. Arbetet fortgår på båda platserna, och nyligen upptäcktes nya vackra och fascinerande föremål vid en utgrävning i Herculaneum.

Bland dessa återfinns fynd som nu visas för publik för första gången, såsom skulpterade marmorreliefer, intrikat snidade elfenbenspaneler och fascinerande föremål från stadens huvudavlopp.

Utställningen ger besökarna en smak av vardagslivet i städerna, från de livliga gatorna till familjelivet i hemmet. Just hemlivet ger en unik inblick i romarnas vardag. Här möter vi de vanliga människorna, och inte de klassiska figurer vi känner från film och TV, som kejsare, gladiatorer och legionärer, utan affärsmän, kraftfulla kvinnor, befriade slavar och barn.

Ett slående exempel är en vacker väggmålning från Pompeji som visar bagaren Terentius Neo och hans fru, som visar dem med skrivdon i händerna, för att visa att de är läskunniga och kulturella. Målningen porträtterar dem på ett sätt så att de framstår som jämlikar, både i affärslivet och privat.

Det är helt unikt att sju delar av trämöblemang har lånats ut från Herculaneum. Dessa fynd karboniserades av askans höga temperatur. Bland föremålen återfinns ett linneskåp, en stol och t o m en trädgårdsbänk. Det kanske mest enastående och gripande är en barnvagga, som fortfarande kan gunga på sina medar.

Utställningen innehåller även gipsavgjutningar av några av offren från vulkanutbrottet. En familj med två vuxna och deras två barn håller om varandra, precis som i deras sista stund under trappan till deras vackra hem. Den mest berömda avgjutningen i utställningen är en hund, frusen i dödsögonblicket, när vulkanen övertäckte städerna med sin aska.

Engelskt tal. 

Engelsk text.